Changing the world, one site at a time…
<i>flowpaintingart</i> <i>soulful insights</i> <i>into creativity</i>
<i>flowpaintingart</i> <i>soulful insights</i> <i>into creativity</i>
  • mail mij 0

flowpaintingart soulful insights into creativity

Doelen

Mana-website

Als liefhebber van sport was ik laatst de verschillende atletiekwedstrijden aan het bekijken van de Olympische Spelen. Omdat ik zelf een weinig doelgericht leven leid (heerlijk hoe dat klinkt), viel het me op dat alle atleten geobsedeerd zijn door het behalen van hun gestelde doel, vaak het behalen van een medaille natuurlijk. Dit is natuurlijk niks nieuws maar nu pas zag ik het heel duidelijk. Ik zag Lieke Klaver in tranen nadat ze zich niet had weten te kwalificeren voor de finale 400 meter. Ik dacht: voor de ziel is er op zo'n tornooi zoveel meer te beleven en aan ervaringen op te doen dan het gestelde einddoel te behalen. Maar velen vinden dit allemaal heel normaal: het doelen stellen (en daardoor al het andere dat je wordt aangereikt mislopen), is een collectieve obsessie geworden.

Omdat we hier bijna allemaal mee te maken hebben, vinden we deze obsessie van de atleten en het niet in het 'nu' leven, doodnormaal. Door al het doelen stellen (en ze per se willen bereiken!) en het volplannen van alle dagen, lopen we kans de spontane invallen van onze intuïtie te missen. Er is an sich niks mis met het stellen van doelen (als ik een bak thee wil, moet ik water opzetten...daar heb je al een doel) alleen deze maatschappij vergeet, hoe clichématig ook, de weg er naar toe. Je kunt volledig aanwezig zijn op de weg.... en misschien ook je doel bereiken.

Een aantal zaken om te overwegen: hoeveel dagen of momenten in de week heb je niks gepland? Ga je ooit spontaan bij iemand langs (lekker on-Hollands!). Ben je ooit op vakantie gegaan zonder bestemming? Dit is waarom ik schilder zoals ik schilder: het is één grote oefening niet vooruit te plannen. Mensen die bij mij een cursus hebben gevolgd weten dat we niet plannen maar alles (zo veel mogelijk) stap-voor-stap doen; uit de ene stap komt de volgende organisch voort. Daarom kies ik nooit vóór het schilderen mijn hele kleurenpalet uit. Ik kies een kleur en die brengt weer een volgende kleur voort. Van tevoren kleuren uitkiezen kan ook intuïtief gedaan worden natuurlijk maar op deze manier werken is tevens een goede oefening om jezelf te vertrouwen dat de juiste ingevingen tot je zullen komen. Want schilderen is voor mij het leven in het klein; keer op keer creëer je weer een situatie die je dan de kans geeft het einddoel los te laten en er op te vertrouwen dat de volgende stap zich aandient op het juiste moment.

JoyceInActie-website

Amanda-website



August 2024
June 2024
January 2024
May 2023
December 2022
September 2022
June 2022
April 2022
December 2021
August 2021
July 2020

Via deze website worden geen gebruikersdata verhandeld met derde partijen. Persoonlijke data zoals eventueel gedeelde e-mail adressen en namen worden niet uitgewisseld met derden. Er wordt geen Google analytics gebruikt om persoonlijke data te analyseren en er wordt geen gebruik gemaakt vaan cookies.