Inzichten

Vierende teugels

Toen ik laatst met een cursiste een gesprek had over de populariteit van verf 'pouring-technieken', bleef daarna iets hangen. Veel van die technieken geven prachtige resultaten maar bij veel mensen heb ik de indruk draait het heel erg om het resultaat: men wil in één keer de perfecte cellen en het perfecte recept voor de ideale 'pouring'. En dus zie je overal hetzelfde resultaat opduiken en is er vaak weinig origineels te bekennen.
Maar het wordt pas echt voedend voor de ziel wanneer je je eigen draai eraan geeft, wanneer je je eigen technieken uitprobeert. Dat is wat werkelijke creativiteit is. Je staat dan open wat jouw ziel jou aan wil reiken in het moment. Dan wordt het een representatie van jouw.
Wanneer cursisten bij mij het gevoel voor het materiaal beginnen te krijgen, stimuleer ik ze steeds meer om hun eigen ideeën te volgen en eventueel zelfs af te wijken van wat ik ze heb geleerd. Ik ben er dan om tips te geven en een oogje in het zeil te houden en daar waar nodig van advies te dienen (bv. op technisch vlak). Maar vooral om de (energetische) ruimte te scheppen zodat de cursist zijn/haar eigen intuïtie leert te vertrouwen. Hoe meer iemand in mijn les zijn eigen zielenwens manifesteert, des te dankbaarder deze persoon is over het resultaat en het belopen proces. Want dat is in mijn optiek belangrijker dan het 'perfecte' plaatje dat iemand van te voren in gedachte had. De positive feedback die ik vervolgens ontvang stimuleert mij als leraar steeds meer de teugels te laten vieren en open te staan voor nieuwe ideeën die worden aangedragen. Zo leer ik ook weer steeds meer controle los te laten en aan te voelen wat er in het 'nu' wil ontstaan. Wat past bij iemand en wat is nu voor die persoon nodig?


Joyce W-2 MChimp
Joyce Wazirali’s ‘Angel’

Tips & Tricks

In deze tips & tricks leg ik iets uit over de verschillende eigenschappen van doeken. Wanneer je een doek aanschaft let dan op het volgende:
-is het doek van katoen of linnen?
-is het oppervak glad of ruw(er)?
-wat is de kwaliteit van de spielatten?

De budget doeken van katoen hebben als nadeel dat het hout van de spielatten van mindere kwaliteit is. Dit kan er voor zorgen dat het doek krom gaat trekken, zeker als je met veel water hebt gewerkt. Het katoen is altijd erg glad en ik geef het altijd twee lagen goede gesso mee (bv. Talens gesso) om voor een goede hechting te zorgen wanneer ik een flowpainting laag aanbreng met watervermengbare olieverf. Het leuke bij-effect is dat de laag gaat schiften en voor eilandjes van verf zorgt. Ditzelfde effect krijg je met een linnen doek ook (zie foto's). Een 'gewoon' katoenen doek geeft dit effect weer niet (van bv Talens of Van Beek) maar het hout is van betere kwaliteit dan de budgetdoeken en ze zijn ook beter op te spannen. Ditzelfde schiftingseffect krijg je ook bij katoenen doeken van professionele kwaliteit: ook deze zijn gladder waardoor de verf minder goed hecht wat juist dit leuke effect tot gevolg heeft. Deze doeken herken je doordat ze aan de achterkant donker bruingrijs zijn, net als linnen doeken i.p.v. witgeel van normaal katoen. Een linnen doek is een stuk steviger en hoef je daardoor in veel gevallen nooit op te spannen. Zeker een groter katoenen doek van niet-professionele kwaliteit moet je bijna altijd na verloop van tijd opspannen: deze gaat simpelweg doorhangen door het gewicht van de verf. Dit is met name een probleem als je er al een lijst omheen hebt zitten die verlijmd is.

geschift MCComments

Kunst vs Ambacht

Ik had laatst met iemand een gesprek over 'kunst' en wat dat begrip nu werkelijk inhoudt. Ik moest tijdens het gesprek denken aan een definitie die een kunstgeschiedenisdocent mij ooit leerde dat kunst 'de aller individueelste expressie is van de aller individueelste emotie'. Een woord wat ik hier in mis, is creativiteit. Creativiteit is een oerbeginsel en zichtbaar in heel het universum. Een manier om het te omschrijven is dat het de drang is iets nieuws te scheppen, iets wat uniek is en de energie en het bewustzijn uitdrukt van de schepper ervan. Dit is ook het belangrijkste aspect van mijn cursussen. Het gaat in eerste instantie niet om de ambacht of de beheersing van een techniek. Wanneer je een techniek goed beheerst zou je jezelf een ambachtsman of-vrouw kunnen noemen: je hebt de beheersing over de materialen goed in de vingers. Hoe uitmuntend je hier ook bedreven in raakt het mist dan nog steeds de creativiteit die zo een essentieel onderdeel is van de ziel.

Voor de materie-cursus geldt dat ook. Bij deze cursus zal de materie een hoofdrol spelen maar het is geen cursus waar het gaat om de ambacht van het maken van een materie-schilderij. Het dient als een manier om creativiteit vorm te geven. Dus ook hier, zoals bij mijn flowpainting cursus, maakt iedere cursist een uniek schilderij met een combinatie van Stone Art, zand, acrylverf en pigmenten. Uniciteit staat dus centraal en niet het repliceren. Kijken, voelen en soms door een dal gaan omdat je niet weet hoe verder te gaan, hoort hier ook bij. Maar het gevoel uiteindelijk iets unieks te hebben gecreëerd geeft vele malen meer voldoening dan het herhalen van hetzelfde. Wanneer we iets waar we bedreven in zijn geworden gaan combineren met creativiteit, komen ambacht en kunst op een mooie manier samen.

website website2
website3
Comments

Signalen

Lamat mailchimp Eerder dit jaar kreeg ik van een cursiste een tas met hele interessante materialen. Het waren materialen van het merk Powertex. Daarnaast zaten er twee mini-doekjes bij waar het materiaal op aan was aangebracht. Ik was meteen gefascineerd maar besloot de doekjes in mijn atelier neer te leggen en de rest van de materialen op te bergen. Maar de doekjes bleven me trekken en de 'Stone Art’ effecten die ze lieten zien bleven me boeien. Langzaam groeide het idee om weer met aardse materialen te gaan werken, iets wat ik heel wat jaren geleden vaak deed: ik werkte veel met serpentijn-en speksteenpoeder, klei en structuurpasta; allen uiteraard in combinatie met de flow van het water (zie boven).

Ik had bewust de materialen die ik had gekregen een tijd gelaten voor wat het was omdat ik eerst wilde voelen of het iets voor mij was. Als mens komt er veel op je af qua info en ook in de schildersmaterialen kun je verzuipen. Als creatieve ziel blijft het belangrijk open te blijven voor hetgeen jouw eigen hogere intelligentie je aanbiedt. Ik heb vaak het gevoel dat ik iets niet zelf verzin maar vooral als een kanaal dien. Hier een aantal tips om te herkennen of 'iets' voor jou bedoeld is:

  • vaak komt het onverwachts als je er niet mee bezig bent; je hebt dus niet hoeven zoeken!
  • hoe voelt het ontwerp aan van bv. een website, verpakking of materiaal? Als je er geen 'klik' mee hebt kun je het laten voor wat het is.
  • zijn er andere 'toevalligheden' rondom hetgeen je overweegt of is aangeboden, zoals: je ziet de kleur van het product of bedrijf in een keer overal. Of: mensen beginnen uit zichzelf over het onderwerp tegen je te praten.
  • Hetgeen je is aangeboden spreekt je op meerdere niveaus aan: bij nader onderzoek is het product niet alleen fijn in gebruik, maar ook milieuvriendelijk en erg licht van gewicht zoals bij Stone Art en Powertex het geval blijkt te zijn. Helemaal op maat dus voor mij....

Nu ik met de Stone Art heb gewerkt en zeer enthousiast ben, heb ik besloten weer cursussen te geven in schilderen met materie. Ik hou er zelf van als een soortgelijk schilderij de volgende eigenschappen bezit: het combineert verschillende materialen en vormt toch een eenheid, er is een zekere gelaagdheid aanwezig en er dient een duidelijke afdruk/eigenheid van de maker te zien zijn (dit kan bv. een zelf ontworpen of uitgekozen symbool zijn zoals het Maya-zegel van bovenstaand schilderij maar kan natuurlijk ook puur abstract blijven en tot uiting komen in eigen vormen, kleuren en texturen) .

Wil je meer info over de opbouw van deze cursus? Stuur me dan even een mailtje
.

steen smaragd mailchimpStone Art mailchimp
Een fictief stukje steen van smaragdgroen en zilver

Tips&Tricks

Wanneer ik met verschillende structuren werk gebruik ik andere verfsoorten dan olieverf, meestal acrylverf, plakkaatverf en pigmenten. Eventueel werk ik dit af met nog een laagje olieverf. Om de olieverf goed te laten hechten kun je transparante gesso gebruiken van bv. Liquitex die je met een roller over de verfsoorten er onder, aanbrengt. De niet-olieverfsoorten meng ik eerst met een acrylmedium (vloeibaar dus geen gel of iets anders) en vervolgens met water totdat het de juiste dikte heeft bereikt om het te kunnen laten vloeien. Het medium is belangrijk om er voor te zorgen dat de verf goed hecht aan het doek. Ook de pigmenten kunnen met het medium gemengd worden. Op deze manier kun je zelf bepalen hoe sterk de kleur wordt van je (water)verf. Wil je bv. iets zwaars zoals een stuk steen op het doek plakken? Dan werkt een standaard acrylgel heel goed omdat deze ook goed als lijm dienst doet.


Murielle af mailchimp Marieke mailchimp 17.57.53

Muriëlle’s Magic & Marieke’s Universal Solar Seal


Comments

Twijfel

Wanneer er twijfel insluipt tijdens het creatieve proces wat vertelt ons dat dan? Ik zelf loop hier af en toe nog tegen aan. Vragen als: schilder ik wel wat ik eigenlijk wil schilderen? Moet ik niet switchen van techniek? Is het wel mooi genoeg? (er is ook altijd wel een schilder die je mooier werk vindt maken! ). Bij nader onderzoek ontdek ik dan dat het vaak eigenlijk gaat om twijfel aan mezelf en mijn eigen pad. Bij intuïtief schilderen kan niemand jou vertellen of het goed is. Er is geen goed, alleen datgene wat je op dat moment voelt. De keuzes dienen door jou gemaakt te worden.

Twijfel komt vaak om de hoek kijken wanneer we de stem van ons authentieke zelf horen. Niet alleen is er veel lef nodig om die stem kost wat het kost te volgen maar het is soms ook erg lastig om te bepalen welke stem waar vandaan komt. Is het massabewustzijn dat spreekt of ben ik dat? Wat te kiezen? Wanner je steeds bewuster wordt dan kom je regelmatig in conflict met het verstand omdat deze de keuzes simpelweg niet kan begrijpen. Je hebt bijvoorbeeld de drang om gemalen boomschors te mengen met acrylgel en het verstand zegt: wie zit daar nou op wachten? Is dat wel mooi? Slaat dat wel aan? Enz…..

Wanneer je twijfelt hoe verder te gaan tijdens het schilderen en het lukt maar niet de juiste keuze te maken, doe dan gewoon iets! In het leven gaat het naar mijn mening in eerste instantie ook niet over welke
keuze je maakt maar wie je bent in die keuze. Als je te veel waarde hecht aan de juiste keuze, hecht je te veel waarde aan een bepaald resultaat in deze fysieke werkelijkheid. Terwijl geluk vooral te maken heeft met wie je bent in deze werkelijkheid ongeacht wat zich manifesteert als gevolg van een keuze. Boomschors met gel op een doek smeren met je blote handen kan een heerlijke ervaring zijn……en het vervolg…….dat zien we dan wel weer.

Kunst maken..DSC00968
DSC00953

Data cursus in september op vrijdagmiddag:

Groep 1: 8-9, 22-9, 6-10, 20-10, 3-11, 17-11.
Groep 2: 15-9, 29-9, 13-10, 27-10, 10-11, 24-11.

Data cursus in september op dinsdagavond:

Data: 12-9, 26-9, 10-10, 24-10, 7-11, 21-11.
Comments

Links en rechts

Eerder dit jaar schreef ik een stukje over balans en disbalans in mijn nieuwsbrief. Dit keer wil ik het over de balans hebben tussen linker-en rechterhersenhelft, oftewel structuur versus intuïtie. Vooral bij het schilderen van abstract werk gebruiken we alle twee de delen: met links passen we techniek toe en rechts voedt de creativiteit. Bij Flowpainting is de techniek van belang om de verf op een intuïtieve manier de kunnen laten stromen op je eigen creatieve wijze. Het schilderen helpt je om beide hersenhelften te gebruiken en in balans te houden. Wanneer we in ons dagelijks leven een intuïtieve inval hebben, hebben we ook een techniek of aardse structuur nodig om deze in te gieten. Daarom loont het om bij bv. het schilderen door herhaling de techniek goed in de vingers te krijgen zodat je zo nauwkeurig mogelijk wat je intuïtief voelt kunt uitdrukken in de stof.
Voor een heel intuïtief, rechterhersenhelft persoon is het niet altijd even makkelijk om wat er intern gevoeld wordt adequaat in deze aardse dimensie uit te drukken. Deze maatschappij reageert vaak afwijzend tegenover de intuïtie omdat zij gebaseerd is op de structuur van de linkerhersenhelft. Voor hun is het dan ook belangrijk een aardse structuur te vinden die is afgestemd op hun intuïtie (de twee hersenhelften die samenwerken) i.p.v. een maatschappelijke structuur die nergens op is afgestemd. De linkerhersenhelft dient namelijk in dienst te staan van de rechterhersenhelft en niet geïsoleerd te opereren; zo kunnen we bv. de energie die we voelen uit andere dimensies (intuïtie) aarden via een boom (techniek), energie die we overnemen van andere mensen of apparaten (empathie/gevoel) zuiveren door de juiste oefening (techniek).
Wanneer we als maatschappij ons niet dienstbaar op gaan stellen richting de intuïtie, worden veel mensen onterecht als adhd, autist of gewoonweg gek bestempeld. Ikzelf ben de laatste maanden met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik meer had kunnen doen om de juiste aardse manier te vinden om hier lichamelijk in deze dimensie goed te kunnen functioneren. Om beter alle energieën die ik overneem te zuiveren en te kanaliseren. Mijn lichaam hapert nu maar net als bij het schilderen wordt iedere probleem omgezet in schoonheid wanneer de oplossing zich aandient.
DSC00915Foto Leny2
DSC00927

Tips&Tricks

Om bij het thema te blijven van techniek versus creativiteit wil ik het deze keer hebben over 'materialen'. Regelmatig zie ik mijn cursisten worstelen met het grote aanbod aan kunstenaarsmaterialen van tegenwoordig. Als creatieve geest wil je vaak nieuwe materialen proberen. En dit is natuurlijk ook boeiend zeker ook omdat er steeds meer materialen op de markt komen die de grens verleggen van wat mogelijk is. Zo heb je transparante en zwarte gesso en zelfs een primer waarmee je kunt aquarelleren met aquarelverf op echt doek! Je hebt een heel scala aan structuurpasta's en natuurlijk super veel verf-mediums. Maar als de nadruk te veel op creativiteit ligt en te weinig op techniek dan sluipt het 'gevaar' er in dat mogelijkheden van de materialen niet genoeg worden uitgediept. Dan gebruik je ze al snel zoals iedereen dat doet. Wanneer je dieper in de materialen duikt, dan ontvouwen zich nieuwe creatieve mogelijkheden die je van tevoren vaak niet voor mogelijk hield. Zelf deze mogelijkheden ontdekken is niet alleen leuk maar geven je kunst ook een individuele twist!


Comments

Blokkade of stroming?

In dit artikel wil ik het hebben over creativiteit en planetaire veranderingen. Hoe zijn deze in godsnaam aan elkaar gelinkt, Eelke-peelke? Als we om ons heenkijken dan zien we steeds meer chaos in de maatschappij. Deze wordt veroorzaakt omdat de planeet bijna continu gebombardeerd wordt met hoogfrequente energie. Deze energie is als het ware de 'wake-up call' voor de mensheid en de komst ervan werd eeuwen geleden al door oude culturen voorspeld. Deze trilling haalt onze angsten en diepste emoties naar boven en niet iedereen heeft de tools om daarmee om te gaan. Het gros van de mensheid projecteert deze emoties nog buiten zichzelf en gaat het gevecht aan met de wereld 'daarbuiten'. Maar wanneer we besluiten deze emoties zonder oordeel te aanschouwen en aanvaarden, gebeurt er iets moois: onze levensenergie gaat stijgen naar ons hart, door sommigen ook wel de zetel van de ziel genoemd. Wanneer genoeg energie naar het hart stroomt begint onze ziel (of ons ware zelf) als het ware te ontwaken en voelt zij haast een onstuitbare drang zich uit te drukken. En zo zouden we precies creativiteit kunnen definiëren. Dan rijst de vraag of we ons nog druk willen maken over wat 'daarbuiten' gebeurt op het moment dat we zelf snappen hoe we onze blokkades niet buiten onszelf hoeven uit te leven en steeds dieper in creativiteit af kunnen dalen.

AnelliMailchimpEeltjeMailchimp


Tips&Tricks

Omdat creativiteit sterk verbonden is met wie we zijn, dienen we ook in ons zelf te kijken wanneer er een gebrek aan is. Waar zit de energie-blokkade en hoe projecteer je die buiten jezelf? Wanneer we onze aandacht afhalen van het 'probleem' dat zich buiten onszelf heeft gemanifesteerd en de blokkade in ons zelf zonder oordeel gaan voelen, gaat de energie weer stromen. En dit levert niet alleen de creativiteit op van de ziel die het 'probleem' oplost, maar ook een beter contact met de ziel waardoor creativiteit steeds meer een constante wordt.

Wit
Welke kleur drukt beter het zuivere bewustzijn uit waarmee we onszelf kunnen aanschouwen, dan wit? Wanneer we wit mengen met een andere kleur wordt de kleur zachter. De sterke stimulans van de kleur wordt teruggedrongen. Je zou ook kunnen zeggen dat het pure bewustzijn de emoties en hun impact verzwakt. Er zijn twee soorten wit die beiden iets anders doen wanneer ze met een andere kleur worden gemengd: Titanium wit vreet als het ware de kleur op en verzwakt hem maar maakt de menging wel feller. Zinc wit (ookwel mixing white genoemd) maakt de kleur een tint lichter maar het resultaat is minder fel.
Comments

Je eigen ruimte

Ik geef sinds 2004 schildercursussen en het 'Universum' heeft keer op keer gezorgd voor continuïteit daarin. Iedere keer wanneer op een locatie de cursus geen doorgang meer kon vinden, werd me weer een andere plek aangeboden. Het werd me op een gegeven moment duidelijk dat creativiteit voor mij geen hobby meer kon zijn en dat de waarde van creativiteit naar buiten gebracht mocht worden. Creativiteit verbindt ons met onze ziel dus hoe kan het zo zijn dat we er soms zo weinig aandacht aan besteden? We hebben wel tijd en geld over voor verre vakanties (soms een vlucht van ons zelf en ons dagelijks leven?) en het verzuipen in de materie maar we spenderen te weinig tijd aan het voeden van wie we werkelijk zijn. De ziel in zijn puurste vorm is creatief, dus niet creatief zijn is een nogal ziel-loos bestaan leiden.

Tijd en ruimte indelen in je leven, en als het moet ook letterlijk een ruimte reserveren in je huis voor creativiteit, is een must als je het mij vraagt. En het maakt niet uit wat het is al stapel je dode muizen op elkaar of maak je van gesmolten Lego-blokjes een voetbal. Als dat is waar je passie ligt dan klopt het (maar je kunt natuurlijk ook creatief je kinderen opvoeden, of koken of je zaak runnen).

Ik hoor van veel cursisten dat als ze geen creatieve plek hebben ze ook niet zo snel beginnen. Dus mijn advies: reserveer een kamer voor creativiteit of een hoek in de kamer waar het gros al klaarstaat zodat je snel kunt beginnen. In mijn geval misschien wat extreem want, zoals onder te zien; ik heb geen huiskamer meer alleen een atelier. Maar ja, mijn gevoel zei dat het zo moest en ik heb er geen seconde spijt van!

Atelier2 mailchimpAtelier mailchimp

Tips & Tricks

Voor schilderen geldt natuurlijk dat als je een ruimte kiest het licht uit het noorden het beste is. Dit komt omdat dit licht over de gehele dag min of meer hetzelfde blijft. Natuurlijk licht geeft ook het beste weer hoe kleuren er echt uitzien maar je kunt natuurlijk ook een daglicht lamp aanschaffen. Er zijn staande lampen, voor aan de ezel en daglicht tl's. Overigens heeft olieverf het ultraviolette deel van daglicht nodig om te drogen dus voor een goede droging zet ik mijn schilderijen altijd in voldoende daglicht.

Comments

Alles bestaat al

Een van de belangrijkste aspecten van het schilderproces is afstemming. Afstemming waarop? Op het schilderij dat gemanifesteerd gaat worden. Dit schilderij bestaat namelijk in mijn ogen al. Zoals zovele potentiële schilderijen. Misschien wel een oneindig aantal. Het schilderij bestaat al in een andere dimensie. De truc is om het als het ware te 'downloaden' naar deze stoffelijke dimensie. Het gemanifesteerde schilderij zal altijd een reflectie zijn van het bewustzijn dat de kunstenaar heeft op het moment van schilderen. Hoe hoger het bewustzijn, des te meer het schilderij een uitdrukking en afspiegeling zal zijn van de pure ziel of het authentieke zelf van de persoon. Verkeren we in disharmonie tijdens het creatieve proces, dan zal het schilderij meer een afspiegeling zijn van het ego: we trekken met onze trilling een beeld aan uit de quantum-soep die dat uitdrukt. Overigens vind ik hier niets mis mee: rauwe onderdrukte emoties zoeken een uitlaatklep en creativiteit is een perfect middel daarvoor. Een schilderij kan daarom ook heel confronterend werken. Het is een in verf uitgedrukte bewustzijnstoestand die we niet zo maar kunnen negeren. Het is een spiegel die laat zien wie we op dat moment waren. En deze spiegel vraagt ons als het ware na te gaan wie we graag zouden willen zijn en wat we vanuit dat 'zijn' willen creëren.

DSC00798

Tips & Tricks

Het is een goed idee om na te gaan hoe je je werkelijk voelt wanneer je besluit te gaan schilderen. Ik raad aan om niet het hoofd te laten bepalen dat er die dag geschilderd moet worden. Voel eerst welke emoties er misschien die dag sterk aan de opervlakte aanwezig zijn. Dienen deze eerst doorvoeld te worden of laat je ze een rol spelen tijdens het schilderproces? Wat wil je manifesteren? Het ego of het authentieke zelf in je schilderij?

Wat is een mislukt schilderij? Ik zou zeggen: een materialisatie van een beeld dat niet resoneert met wie je werkelijk bent. Ga dan eerlijk na of het die dag goed voelde om te schilderen of dat het hoofd dit zei. Dat noem ik afstemming. Hoe dit te fixen? Laat in het geval van olieverf het schilderij een half jaar tot een jaar drogen en zet daarna met de roller een paar nieuwe lagen gesso op. (goede gesso van bv. Talens). Dit heeft voor mij altijd prima gewerkt. En begin opnieuw aan de reis!

Comments

Muziek en schilderen

Tijdens mijn cursus draai ik altijd muziek op de achtergrond. Deze bestaat uit mijn eigen composities en o.a. die van ambient-grootheden Robert Rich, Steve Roach en Oöphoi. Het ambient genre is niet wijdverbreid bekend maar wint steeds meer aan terrein omdat, naar ik vermoed, steeds meer mensen geestelijk vermoeid beginnen te worden van de eindeloze noise en herhaling van sommige hedendaagse muziek. Deze stijl kent geen coupletten en refreinen, bestaat uit organische klanken en de aard van het geluid speelt een belangrijker rol dan compositie en melodie. Hoewel veel cursisten niet eens altijd doorhebben dat mijn muziek opstaat is het verschil duidelijk merkbaar wanneer ik popmuziek opzet: de onrust neemt toe en cursisten beginnen meer met elkaar te praten en verliezen meer en meer het contact met de essentie van hun ziel. En dit contact is nu net zo essentieel tijdens intuïtief schilderen; op deze manier voel je aan wat de volgende stap is in het proces. Ambient muziek (en vele andere stijlen) helpt je het contact met je ware zelf terug te vinden, voorbij het ego, en daarom is het zo'n ideale partner van het schilderen.

Afgelopen maand heb ik mijn derde solo album uitgebracht getiteld 'The Observer’. Heerlijk muziek om op te schilderen of om mee door een bos te wandelen. Beluister en download het album op
Bandcamp of stuur mijn een mailtje als je hem op cd gebrand wil hebben (kosten €10 incl. artwork voorkant, excl. verzendkosten).

DSC00622 mailchimp

Comments

Schilderen is je leven in het klein

Stroming van energie is zó belangrijk. Wanneer onze energie vastzit wordt dat weerspiegelt door ons dagelijks leven dat vast zit. Wanneer het leven een sleur wordt, wordt het tijd de levensenergie een impuls te geven. Bij veel cursisten die bij mij komen is dat al aan het gebeuren (door natuurlijke evolutie) maar dient er eerst nog controle losgelaten te worden om deze stroom goed op gang te laten komen. De controle is als een rotsblok dat de stroom blokkeert. Maar met het loslaten van controle ontstaat ook de angst voor fouten. Wat als het schilderij mislukt? Of in ons dagelijks leven: wat als ik de verkeerde beslissing maak? Kan ik mijn gevoel wel vertrouwen? Laat ik eerst nog even nadenken. Creatief bezig zijn biedt ons de kans om gevoelsmatige keuzes te maken en te ontdekken dat deze blijken te kloppen voor ons. Als we dat met schilderen kunnen dan kunnen we ook in ons dagelijks leven meer gaan vertrouwen op ons gevoel. En ook zien dat het daar uiteindelijk klopt!


Deze zomer gaan we weer flow-en tijdens de minicursus. In september start ook de volledige cursus van zes lessen weer.


DSC00644DSC00611
Comments

Een nieuw begin

Een nieuwe manier van schilderen heeft zich bij mij aangediend waarbij diepere structuren zichtbaar worden. Het creatieve proces lijkt eindeloos door te gaan ook wanneer er niet direct creatieve energie voelbaar is. Plotseling is daar dan een andere manier van werken. Op het juiste moment dient het zich dan aan wanneer de geest er voor open staat. Is dit niet zoals evolutie altijd werkt? Verandert een mens niet alleen wanneer hij er klaar voor is i.p.v. onder dwang of door het 'moeten' van het ego? Iedere keer verbaast het mij weer om te zien hoe verandering plaats vindt bij mij en bij de mensen in mijn omgeving.

Het vinden van de flow

Vanuit mijn ervaring kan de creatieve flow die ontstaat wanneer energie begint te stromen, niet afgedwongen worden. Waar we wel aan kunnen werken is het opruimen van de blokkades die de flow in de weg staan. Dan zal de energie weer gaan stromen en wordt creativiteit een natuurlijk verschijnsel in ons dagelijks leven. Niet creatief zijn betekent een geblokkeerd bestaan leiden. Creativiteit hoort natuurlijk te zijn, een drang om te scheppen die in het Universum zit ingebouwd. M.a.w.: dan moet je gewoon schilderen! En vanzelf wordt dan ook gaandeweg duidelijk wat: hetgeen de ziel wil uitdrukken, een expressie die voor iedereen uniek is.


Zin om te flow-en? De nieuwe data van mijn januari cursus staan nu online: cursus
En een nieuwe cursus voor de kids: kindercursus
Zin om mij aan ’t werk te zien? Kom naar de demo bij Van Beek op 14-12.
Comments