Aankondiging

De sinusgolf van verandering

Wat ik regelmatig meemaak tijdens mijn cursussen, is het volgende: we hebben een eerste flowpainting-laag opgezet met water en verf en de cursist is blij met deze laag. Vervolgens in de tweede les brengen we een nieuwe glacislaag aan over de eerste. Wat er vaak gebeurt is dat de cursist dan het idee heeft dat die mooie eerste laag wordt verpest. Er ontstaat twijfel vooral ook omdat het nog onbekend is wat het effect zal zijn er wat en nog allemaal mogelijk is. Dit zijn voor mij de 'gouden' momenten tijdens het proces. In die momenten van onzekerheid heb je de mogelijkheid in de stress te schieten en te blijven hangen in het idee dat alles nu verpest is of je kiest voor vertrouwen in het onbekende en dat deze nieuwe laag juist een nieuwe dimensie toe zal voegen aan het geheel. Een van mijn zaterdagcursisten merkte op: 'dit is net als het leven zelf'. En ik antwoordde met: 'ja, schilderen is voor mij ook het leven in het klein'. Het is die overgang tussen twee fases die vaak zo lastig is: wat je eerst had, kan vertrouwd voelen en comfortabel. Het is dan vaak moeilijk op om los te laten en de deur te openen naar een nieuwe fase of ervaring. Het is pas achteraf dat je kunt stellen: nu het achter de rug is zie ik pas de vooruitgang, de extra dimensie die is toegevoegd.  
Uiteindelijk zag de cursiste hoe het doek was getransformeerd in een beeld dat een extra diepte had verkregen. De bodem van de sinusgolf lag achter haar en ze kon weer door bewegen naar de piek. En dan begint het feest weer van voren af aan, alleen dan is er weer iets meer vertrouwen.    

Expo in Orion 22 en duo expo in Nuenen

Na ruim drie jaar niet meer geëxposeerd te hebben voelde het wat onwennig aan om weer op deze manier naar buiten te treden met mijn werk. Het egootje kwam met oude twijfels aanzetten: wie zit er nou te wachten op dit werk? Te veel schilderijen zijn 'te oud'....enzovoort. Maar ik ben er de laatste maanden ook weer achter gekomen dat wanneer een schilderij van mij zijn verhaal heeft verteld aan mij, jaren geleden al, dat dat voor iemand anders absoluut niet het geval hoeft te zijn: voor veel mensen blijken mijn schilderijen juist nu op dit moment een verhaal te vertellen dat voor hun relevant is. Ik leer hierdoor mijn creaties steeds meer los te laten en hun eigen rol te laten spelen in de wereld los van mijn eigen mening erover.

Op 27 oktober zal mijn werk te zien zijn bij expo-podium
Orion 22 (eendaagse expo). Zij organiseren kleinschalige concerten in combinatie met beeldende kunst. Het was een voor mij een nog onbekend pareltje gelegen in een woonwijk in Eindhoven (Orionstraat 22) waar het iedere mand volle bak is. Laagdrempelig (gratis entree) en een heel huiselijke ambiance. Tijd: 14:45-17:00 u. 
Daarna zal mijn werk gedeeltelijk door verhuizen voor de expo in Nuenen. Deze heeft als titel het Italiaanse ‘La Sfumatura', wat 'de overgang' betekent in het Nederlands. Een prachtige titel door goede vriendin Nannie aangereikt die met haar sensitieve gedichten samen met mij exposeert. Een belangrijk thema in onze levens en ons werk zijn de overgangen tussen de levensfasen. Deze worden bij mij uitgedrukt in overgangen tussen verschillende kleuren en vormen. Ikzelf ben mij er bv. erg van bewust wanneer ik een overgang maak van een introspectieve periode naar een expressieve. Of wanneer ik beweeg van het ene levensthema naar het volgende.
De expo vindt plaats in een boerderij op een prachtig landgoed met beeldentuin in het buitengebied van Nuenen:
Ruimte in Beeld, Dubbestraat 61 te Nuenen. Vernissage: 3-11 van 14-17:00 u, open huis 17-11 van 12-17:00 u, finissage 14-17:00 u.

Lukt het niet om op bovenvermelde data te komen dan kun je een afspraak maken met mij via 06-11412063 of stuur een app-je. Dan kunnen we op een ander tijdstip de expo bezoeken in Nuenen.
Comments

Signalen

Lamat mailchimp Eerder dit jaar kreeg ik van een cursiste een tas met hele interessante materialen. Het waren materialen van het merk Powertex. Daarnaast zaten er twee mini-doekjes bij waar het materiaal op aan was aangebracht. Ik was meteen gefascineerd maar besloot de doekjes in mijn atelier neer te leggen en de rest van de materialen op te bergen. Maar de doekjes bleven me trekken en de 'Stone Art’ effecten die ze lieten zien bleven me boeien. Langzaam groeide het idee om weer met aardse materialen te gaan werken, iets wat ik heel wat jaren geleden vaak deed: ik werkte veel met serpentijn-en speksteenpoeder, klei en structuurpasta; allen uiteraard in combinatie met de flow van het water (zie boven).

Ik had bewust de materialen die ik had gekregen een tijd gelaten voor wat het was omdat ik eerst wilde voelen of het iets voor mij was. Als mens komt er veel op je af qua info en ook in de schildersmaterialen kun je verzuipen. Als creatieve ziel blijft het belangrijk open te blijven voor hetgeen jouw eigen hogere intelligentie je aanbiedt. Ik heb vaak het gevoel dat ik iets niet zelf verzin maar vooral als een kanaal dien. Hier een aantal tips om te herkennen of 'iets' voor jou bedoeld is:

  • vaak komt het onverwachts als je er niet mee bezig bent; je hebt dus niet hoeven zoeken!
  • hoe voelt het ontwerp aan van bv. een website, verpakking of materiaal? Als je er geen 'klik' mee hebt kun je het laten voor wat het is.
  • zijn er andere 'toevalligheden' rondom hetgeen je overweegt of is aangeboden, zoals: je ziet de kleur van het product of bedrijf in een keer overal. Of: mensen beginnen uit zichzelf over het onderwerp tegen je te praten.
  • Hetgeen je is aangeboden spreekt je op meerdere niveaus aan: bij nader onderzoek is het product niet alleen fijn in gebruik, maar ook milieuvriendelijk en erg licht van gewicht zoals bij Stone Art en Powertex het geval blijkt te zijn. Helemaal op maat dus voor mij....

Nu ik met de Stone Art heb gewerkt en zeer enthousiast ben, heb ik besloten weer cursussen te geven in schilderen met materie. Ik hou er zelf van als een soortgelijk schilderij de volgende eigenschappen bezit: het combineert verschillende materialen en vormt toch een eenheid, er is een zekere gelaagdheid aanwezig en er dient een duidelijke afdruk/eigenheid van de maker te zien zijn (dit kan bv. een zelf ontworpen of uitgekozen symbool zijn zoals het Maya-zegel van bovenstaand schilderij maar kan natuurlijk ook puur abstract blijven en tot uiting komen in eigen vormen, kleuren en texturen) .

Wil je meer info over de opbouw van deze cursus? Stuur me dan even een mailtje
.

steen smaragd mailchimpStone Art mailchimp
Een fictief stukje steen van smaragdgroen en zilver

Tips&Tricks

Wanneer ik met verschillende structuren werk gebruik ik andere verfsoorten dan olieverf, meestal acrylverf, plakkaatverf en pigmenten. Eventueel werk ik dit af met nog een laagje olieverf. Om de olieverf goed te laten hechten kun je transparante gesso gebruiken van bv. Liquitex die je met een roller over de verfsoorten er onder, aanbrengt. De niet-olieverfsoorten meng ik eerst met een acrylmedium (vloeibaar dus geen gel of iets anders) en vervolgens met water totdat het de juiste dikte heeft bereikt om het te kunnen laten vloeien. Het medium is belangrijk om er voor te zorgen dat de verf goed hecht aan het doek. Ook de pigmenten kunnen met het medium gemengd worden. Op deze manier kun je zelf bepalen hoe sterk de kleur wordt van je (water)verf. Wil je bv. iets zwaars zoals een stuk steen op het doek plakken? Dan werkt een standaard acrylgel heel goed omdat deze ook goed als lijm dienst doet.


Murielle af mailchimp Marieke mailchimp 17.57.53

Muriëlle’s Magic & Marieke’s Universal Solar Seal


Comments

Verborgen betekenis

Toen ik afgelopen voorjaar langere tijd worstelde met gezondheidsklachten (die nog steeds niet helemaal genezen zijn), vroeg ik me af wat er eigenlijk op een dieper niveau aan de hand was. De vraag bleef een tijdje onbeantwoord in de lucht hangen totdat ik een aantal dagen later vermoeid en somber naar het schilderij keek dat al een paar jaar voor mijn bed hangt. En in één keer zag ik het: de Feniks! Het lichte geel tussen het verder groene schilderij beeldde overduidelijk dit symbool uit van wederopstanding. Ik zag het nieuwe ik dat voorkomt uit de as van het oude. Ik was perplex: waarom had ik het nooit eerder gezien? Al die tijd vond ik het schilderij maar niks en had het al lang afgekeurd maar nu sprak het als nooit te voren. Ik voelde vanaf dat moment dat het ziek zijn een dieper betekenis had en zou helpen mijn oude ik verder los te laten.

In de lessen gebeurt het ook af en toe ook dat een cursist onbewust een beeld schildert dat pas later gezien wordt. Zo schilderde een vrouw ooit een foetus die pas later opviel. Dat was relevant voor haar en hielp haar bij het verwerken van een miskraam uit het verleden. Dit is het mooie van schilderen zonder resultaat in het achterhoofd. Dit geeft ons de kans onbelemmerd door te laten komen wat de ziel wil manifesteren. Ieders ziel staat namelijk te popelen zich met de vrijheid van een kind uit te drukken in deze wereld. En zoals je ziet levert dat vaak iets anders op dan je verwacht..

FeniksMailchimp2FeniksMailchimp

blauwigebewerkt mailchimp

Toos mailchimp DSC01050

Toos en d’r Indianen kleuren....tweede laag. Demo bij Van Beek Eindhoven (dinsdags+vrijdags cursusdagen)

Comments

Creatief verstillen in de flow

Een wens die ik al langer koester is om in lesvorm het schilderen te combineren met inzichten rondom persoonlijke en spirituele groei. In juli en augustus zal ik samen met Eliane Kunnen (Bewustzijns-en Loopbaancoach/Trainer Levenskunst) in de prachtige tuin van Sabine Berghs (mede-organisator/coördinator) een drietal workshops geven. Onder leiding van Eliane zullen we d.m.v. verschillende technieken ontdekken wat bij ieder van de deelnemers een thema is wat op dat moment actueel blijkt te zijn. Met dit thema in ons achterhoofd gaan we daarna schilderen waarbij we kijken hoe dit zich uit en evolueert gedurende een maand tijd waarin de drie lessen plaatsvinden. Een aantal aspecten zijn daarbij interessant:

-Evolueert het thema verder in een nieuwe richting?
-Hoe uit zich het thema in het schilderproces en in het schilderij zelf?
-Wat is er aan Zelf-kennis opgedaan aan het einde van deze verstillende, creatieve rit?

De reeks workshops vinden plaats in het Belgische Overpelt in een hele grote tuin waar, naast heel veel leven, tal van mooie plekjes zijn om in stilte te werken. Er zijn nog een vier plaatsen beschikbaar (max. 8 deelnemers), dus bij interesse ben er snel bij. Data, prijs enz. zie
cursus.

IMG-20170616-WA0002IMG-20170613-WA0024IMG-20170613-WA0037IMG-20170616-WA0013IMG-20170616-WA0003


Comments

Blokkade of stroming?

In dit artikel wil ik het hebben over creativiteit en planetaire veranderingen. Hoe zijn deze in godsnaam aan elkaar gelinkt, Eelke-peelke? Als we om ons heenkijken dan zien we steeds meer chaos in de maatschappij. Deze wordt veroorzaakt omdat de planeet bijna continu gebombardeerd wordt met hoogfrequente energie. Deze energie is als het ware de 'wake-up call' voor de mensheid en de komst ervan werd eeuwen geleden al door oude culturen voorspeld. Deze trilling haalt onze angsten en diepste emoties naar boven en niet iedereen heeft de tools om daarmee om te gaan. Het gros van de mensheid projecteert deze emoties nog buiten zichzelf en gaat het gevecht aan met de wereld 'daarbuiten'. Maar wanneer we besluiten deze emoties zonder oordeel te aanschouwen en aanvaarden, gebeurt er iets moois: onze levensenergie gaat stijgen naar ons hart, door sommigen ook wel de zetel van de ziel genoemd. Wanneer genoeg energie naar het hart stroomt begint onze ziel (of ons ware zelf) als het ware te ontwaken en voelt zij haast een onstuitbare drang zich uit te drukken. En zo zouden we precies creativiteit kunnen definiëren. Dan rijst de vraag of we ons nog druk willen maken over wat 'daarbuiten' gebeurt op het moment dat we zelf snappen hoe we onze blokkades niet buiten onszelf hoeven uit te leven en steeds dieper in creativiteit af kunnen dalen.

AnelliMailchimpEeltjeMailchimp


Tips&Tricks

Omdat creativiteit sterk verbonden is met wie we zijn, dienen we ook in ons zelf te kijken wanneer er een gebrek aan is. Waar zit de energie-blokkade en hoe projecteer je die buiten jezelf? Wanneer we onze aandacht afhalen van het 'probleem' dat zich buiten onszelf heeft gemanifesteerd en de blokkade in ons zelf zonder oordeel gaan voelen, gaat de energie weer stromen. En dit levert niet alleen de creativiteit op van de ziel die het 'probleem' oplost, maar ook een beter contact met de ziel waardoor creativiteit steeds meer een constante wordt.

Wit
Welke kleur drukt beter het zuivere bewustzijn uit waarmee we onszelf kunnen aanschouwen, dan wit? Wanneer we wit mengen met een andere kleur wordt de kleur zachter. De sterke stimulans van de kleur wordt teruggedrongen. Je zou ook kunnen zeggen dat het pure bewustzijn de emoties en hun impact verzwakt. Er zijn twee soorten wit die beiden iets anders doen wanneer ze met een andere kleur worden gemengd: Titanium wit vreet als het ware de kleur op en verzwakt hem maar maakt de menging wel feller. Zinc wit (ookwel mixing white genoemd) maakt de kleur een tint lichter maar het resultaat is minder fel.
Comments

Muziek en schilderen

Tijdens mijn cursus draai ik altijd muziek op de achtergrond. Deze bestaat uit mijn eigen composities en o.a. die van ambient-grootheden Robert Rich, Steve Roach en Oöphoi. Het ambient genre is niet wijdverbreid bekend maar wint steeds meer aan terrein omdat, naar ik vermoed, steeds meer mensen geestelijk vermoeid beginnen te worden van de eindeloze noise en herhaling van sommige hedendaagse muziek. Deze stijl kent geen coupletten en refreinen, bestaat uit organische klanken en de aard van het geluid speelt een belangrijker rol dan compositie en melodie. Hoewel veel cursisten niet eens altijd doorhebben dat mijn muziek opstaat is het verschil duidelijk merkbaar wanneer ik popmuziek opzet: de onrust neemt toe en cursisten beginnen meer met elkaar te praten en verliezen meer en meer het contact met de essentie van hun ziel. En dit contact is nu net zo essentieel tijdens intuïtief schilderen; op deze manier voel je aan wat de volgende stap is in het proces. Ambient muziek (en vele andere stijlen) helpt je het contact met je ware zelf terug te vinden, voorbij het ego, en daarom is het zo'n ideale partner van het schilderen.

Afgelopen maand heb ik mijn derde solo album uitgebracht getiteld 'The Observer’. Heerlijk muziek om op te schilderen of om mee door een bos te wandelen. Beluister en download het album op
Bandcamp of stuur mijn een mailtje als je hem op cd gebrand wil hebben (kosten €10 incl. artwork voorkant, excl. verzendkosten).

DSC00622 mailchimp

Comments

Koningsdag in the flow

Met Koningsdag zal ik weer demonstreren voor de deur van Van Beek Eindhoven. Let it flow: weinig oranje maar veel koningsblauw...

IMG_5779-1IMG_5775-1
Comments

Kunst in uitvoering Eersel

Poster 1
Dit jaar die ik voor het eerst mee met Kunst in uitvoering in Eersel. ik sta samen met kunstvrienden Joost Verhagen en Peter Hendriks in de kiosk te werken. Plaats: Eersel op de markt. Datum: 26 juli. Openingstijden voor publiek 12-17:00 u.
Comments

Weer 'Kunst Natuurlijk' in Arcen

11059877_1004948892871547_8127225670548515468_n kopie
Ook dit jaar weer ben ik aan ’t flow-en in Arcen bij het kasteel. Dit keer doe ik alleen zaterdag 18 juli mee. Vorig jaar heb ik intens genoten van dit evenement. Het waren twee dagen dat alles op zijn plek leek te vallen. Twee dagen dat ik in de flow zat en precies op de juiste plek, op de juiste tijd was. Openingstijden: 10-18:00 uur. Voor meer info: kasteeltuinen.
Comments

Piushaven kunst & klassiek

piushaven

Zondag 28 juni ga ik demonstreren op het Piushaven kunst & klassiek evenement. Er wordt beeldende kunst tentoongesteld en gepresenteerd door de kunstenaars zelf en tegelijkertijd wordt er klassieke muziek maar ook jazz en gipsy gespeeld op pontons op het water. Hier het muzikale programma: piushaven muziek. Het evenement vindt plaats van 11-17:30 u. Adres: Havendijk 75 in Tilburg. Verdere info: Piushaven.
Comments

Buitenschilderdag 31 mei afgelast!!!

Op zondag 31 mei zou ik demonstraties Flowpainting gaan geven op de Buitenschilderdag in Nuenen maar dat gaat niet door. Op het laatste moment is dit evenement afgelast. Naar ik heb vernomen door het op het laatste moment niet toekennen van subsidie.
Hieronder een foto van Yessie, gebiologeerd door de stromende kleuren. Later heb ik het schilderijtje bij haar afgeleverd.

foto
Comments

Expo verlengd

De expositie van de drie H’s is verlengd tot 2 januari. De locatie is het souterrain van het restaurant De Sushi Lounge in Den Bosch. Ik zal daar ouder en recenter werk tentoonstellen. Locatie: Sushi Lounge annex wine bar Versus, Korte Putstraat 4, 5211 KP Den Bosch. Openingstijden: iedere dag van 16-20:00 u.
Art Expo Opening kopie
Comments

Expo 3 H's in Den Bosch

Van 23 november tot en met 11 december vindt de eerste expositie van de drie H’s plaats! Ben erg benieuwd hoe onze werken combineren in één ruimte. De locatie is het souterrain van de Sushi Lounge annex wine bar Versus in Den Bosch. Ik zal daar ouder en recenter werk tentoonstellen. De opening vindt plaats op zondag 23 november vanaf 16:00 uur. Zie flyers voor meer info.

Den Bosch 3H's kopie
Comments

Kunstmarkt Tilburg

Op zondag 28 september sta in samen met kunstenaars Peter Hendriks en Ton Hasenaar te demonstreren op een kunstmarkt in Tilburg. Deze twee kunstenaars heb ik leren kennen in Arcen deze zomer waar we alledrie door het ’toeval’ bij elkaar waren gezet. Er was meteen een bepaalde chemie tussen ons en onze werken passen goed bij elkaar. Naast kunst is er ook muziek, theater en vindt Tilburg Culinair plaats. Het evenement is makkelijk te bereiken per trein: je loopt het station uit, steekt de weg over en na 15 meter ben je in de Nieuwlandstraat.
Tilburg 2014 kopie
Comments

Nieuw Flow Painting cadeauboekje

Samen met mijn goede vriendin Nannie van den Eijnden heb ik een cadeauboekje ontwikkeld. Het is bedoeld om aan mensen cadeau te doen die eventueel interesse zouden kunnen hebben een cursus of workshop bij mij te volgen. Het geeft een beknopt overzicht van de techniek, geeft voorbeelden van gemaakt werk en daarnaast bevat het een cadeaubon die korting geeft op mijn cursussen en workshops. Het geïllustreerde boekje telt 22 pagina’s en is 20x15 cm groot. Ken je iemand die je een creatief cadeau wilt doen, dan is dit chique boekje een aanrader! Een bestellen? Ga naar mijn home page en stuur een mailtje. Prijs €13.-, incl. porto kosten €15.-.
DSC00233
Comments

Arcen op herhaling

Op zondag 3 en in het weekend van 23 & 24 augustus ben ik weer aan het schilderen bij het kasteel van Arcen. Ik sta nog vóór de ingang dus ben ook te bezichtigen zonder dat er entree hoeft te worden betaald. Ook een groot aantal andere kunstenaars doen hun ‚ding’ bij de ingang en in de gigantische tuinen. Ik ben aanwezig van 10-18:00 u. Hier een impressie van de laatste keer (12&13 juli):
Kunst Natuurlijk 2014 Eelke 01 kopie10524253_804596426252287_6843185592631166957_o kopie
Comments

'kunst Natuurlijk !' in Arcen

Ik ben gevraagd om samen met 35 andere kunstenaars te gaan schilderen op ‚Kunst Natuurlijk !’ in het Limburgse Arcen. De locatie is de prachtige kasteeltuin van Arcen, 32 hectare aan prachtige tuinen. Ben benieuwd wat deze omgeving zal doen met mijn inspiratie op dat moment. Dit evenement vindt plaats op 12 & 13 juli op beide dagen van 10-18:00 u. De entree bedraagt 15 euro per dag. Voor meer info zie kasteeltuinen.
JUISTE FLYER 2014
Comments

Buitenschilderdag Nuenen

Op zondag 18 mei, tussen 11-17:00 uur, geef ik demonstraties Flow Painting op de Buitenschilderdag in Nuenen. Op verschillende locaties waar ook Van Gogh heeft geschilderd wordt er dan geschilderd. Voor meer info zie: Buitenschilderdag.

Foto Buitenschilderen_500x375
Comments

Demo bij Van Abbe

Op zondag 23-3 geef ik een demonstratie Flow Painting in het museum Arte Util. Dit is een gedeelte in het Van Abbe waar doorlopend allerlei verschillende exposities/experimenten/discussies plaatsvinden. De toegang voor dit gedeelte van het museum is gratis. Ik klieder daar tussen 13-17:00 u. Als je zin hebt kun je meedoen!

Comments

Expo Ton Piepers Art

Van 8 t/m 27 maart zal ik samen met kunstenaars Inge Sips en Jan Teunnissen exposeren bij galerie Ton Piepers in Weert. Het is weer een tijdje geleden dat ik heb geëxposeerd. Ben nu op zoek naar nieuwe woonruimte met voldoende atelierruimte zodat ik weer meer aan schilderen toe kom dan de laatste anderhalf jaar en ik weer meer naar buiten kan treden.

Openstelling:
Locatie Beekstraat 35, Weert
zaterdag en elke laatste koopzondag van de maand
van 13.00 tot 17.00 uur of bel 06-51988965
Locatie Louis Regoutstraat 5a, Weert op afspraak
We zijn gesloten zaterdag 1 maart 2014
We zijn geopend op de jaarlijkse paardenmarkt
op 15 maart vanaf 10 uur
Comments

Uitleen in Weert

Sinds kort heb mijn werk weer ter uitleen aangeboden aan galerie Ton Piepers in Weert. Bij hem kun je tegen gunstige voorwaarden werk lenen en tegelijkertijd wordt het leenbedrag van de koopsom afgetrokken wanneer besloten wordt tot aanschaf over te gaan. Ik ben blij dat Ton weer heeft besloten hiermee verder te gaan en kunst op een betaalbare manier aan de man te brengen. Zie voor verdere info: Molenhof

Mijn nieuwe cursussen en mini cursussen gaan weer van start. De mini cursus bestaat uit 3 lessen. De volledige uit 6. Zie voor data: cursus.
Comments

Hier is de site

Eindelijk is ie er dan: de nieuwe website!
De naam eelkeart.com zal over een tijdje veranderen naar flowpainting.net om de nadruk op de manier van schilderen te leggen i.p.v. op mijn naam.
www.eelkeart.com zal als url nadien voorlopig nog doorverwijzen naar deze site.


Comments