Techniek als gereedschap van de ziel

Ik was me laatst af aan het vragen welke rol technische vaardigheid speelt in het creatieve proces. Ik kwam tot de conclusie dat het van belang kan zijn deze steeds verder te ontwikkelen maar niet zo zeer met als doel een 'mooi' schilderij te maken. Je richten op 'mooi' leidt alleen maar af van je innerlijke afstemming op datgene wat er nuuitgedrukt wil worden. Wat wil de ziel nu naar voren brengen? Wanneer je groeit in je technische vaardigheid, ben je steeds beter in staat jouw unieke stem van jouw unieke ziel tot expressie te brengen. Is dat niet wat we sowieso hier komen doen in deze stoffelijke werkelijkheid? Iedereen draagt een uniek stuk bij zich dat de puzzel compleet maakt; er is alleen wat ervaring en oefening nodig om dit deeltje optimaal te presenteren.
Vaak hebben we wat voorbeelden nodig van kunstenaars die laten zien wat er technisch allemaal mogelijk is. Van daar uit is er dan de mogelijkheid een keuze te maken uit welke techniek voor jou het beste werkt. Dat is dan slechts een opstapje naar verdere exploratie en een steeds verder experimenteren tot je steeds dichter bij de methoden en technieken komt die het beste bij jou passen. Ik zie tegenwoordig veel mensen heel erg gefocust op een bepaald plaatje wat ze hebben gezien. Als dit aanspreekt is het een mooi startpunt om met bv. schilderen te beginnen. Maar mijn tip is: zie het als startpunt niet als eindresultaat. Uiteindelijk wil je toch niet maken wat al gemaakt is? Van Gogh bv. was ook erg onder de indruk van de pointillisten en nam de techniek ook over in zijn eigen werk maar transformeerde de techniek al snel in zijn eigen signatuur. Hij had niet het verlangen ook een pointillist te worden.
De technische vooruitgang in met name de schilderproducten lijkt een vogelvlucht te hebben genomen de laatste 10-15 jaar. Er is zo veel mogelijk en vooral kunnen er zo veel verschillende materialen (en techieken) gecombineerd worden dat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Dit zet de deur wagenwijd open om tot een unieke zelf-expressie te komen, een haast eindeloos palet aan frequenties beschikbaar voor wie de innerlijke drang voelt om te zeggen: dit ben ik, zonder compromis, uitgedrukt in kleuren en vormen. Tijd dus om alle plaatjes langzaam te laten gaan en je eigen, unieke beeld te creëren met een techniek die bij jou past.

Tips & tricks

Hier een aantal tips die flowpainting-ervaring kunnen verrijken. Voor alle drie tips geldt dat je je doek eerst hebt ingesmeerd met 50-50 olie (Artisan of Cobra) en water en dan een lichte kleur aanbrengt met watervermengbare olieverf met een (brede)kwast .

-Meng wat verf met (het restant) van de 50-50 olieverf-water menging. Zorg dat het zo dik is dat het net niet van je paletmes afdruipt. Breng het vervolgens met paletmes aan op het doek. Sproei van dichtbij met een waterspuitje op de dik aangebrachte verf en laat het in stukken uitklaar breken. Kantel het doek meerdere malen.

-Meng Artisan of Cobra verf met water tot het bijna zo vloeibaar als water is. Voeg Artisan fast-drying medium toe tot het geheel dik genoeg is om met het paletmes op te zetten. Breng aan op het doek en sproei tot het is stukken breekt. Kantel het doek meerdere kanten op zodat water en verf (ook uit de ondergrond) de verf laat 'schiften'. Eventueel kan ook Artisan medium samen met fast-drying medium worden toegevoegd om voor extra verdikking te zorgen.

-Meng Artisan of Cobra met Artisan Impasto 50-50. Voeg er druppelsgewijs een klein beetje water aan toe tot dat het zo verdund is dat het nog net van het paletmes afdruipt. Breng aan op het doek en sproei van dichtbij kapot of laat er vloeibare verf doorlopen zodat nieuwe, kleinere organische structuren ontstaan door met het doek te kantelen.

fastdrying+medium2MCfastdryingmediumimpastoMCFoLMBruijstensMC
The Mystery of the Lost Planet (?) van cursiste Marianne Bruijstens.
blog comments powered by Disqus